EN | TR

Yazım Kuralları

Tarsus Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dergisi makale yazım kuralları formlar sekmesinde şablon olarak sunulmuştur. Yazım kurallarına uymayan makaleler yazarlara iade edilmektedir. Yazım kurallarına uygun olarak düzenlenmiş makaleler ise aşağıdaki değerlendirme sürecine tabii tutulmaktadır.
 
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
 
Ön Değerlendirme
Dergiye gönderilen bütün çalışmalar önce Editör tarafından ön değerlendirmeye tabi tutulur. Derginin konusu kapsamına girmeyen, bilimsel bir çalışma formatına içerik ve şekil şartları bakımından uymayan ya da ve benzerlik oranı %20’nin üzerinde olan gönderiler, hakemlik süreci başlatılmadan geri çevrilir veya yazarlardan bazı değişiklikler talep edilebilir.
 
Hakem Değerlendirmesi
Tarsus Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dergisi kör hakemlik sistemini kullanmaktadır. Ön değerlendirme aşamasını geçen yazılar, Editör ve/veya alan editörleri tarafından uzmanlık alanları dikkate alınarak belirlenen en az iki hakeme gönderilmektedir.
Hakemlerin görevi; dergiye gönderilen çalışmaları yöntem, içerik ve özgünlük açısından inceleyerek, yayına uygun olup olmadığına karar vermek ve bunu bir değerlendirme raporuyla dergi editörlüğüne iletmektir. Hakem üyeliği, editörlükçe kendilerine gönderilen çalışmalara ilişkin değerlendirme davetinin kabulü ile başlar. Davetin geçerlilik süresi on gündür. Bu süre içinde kabul edilmeyen davetler kabul edilmemiş sayılır. Atanan hakemler tarafından değerlendirme davetinin kabul edilmemesi veya değerlendirmenin yapılmaması durumunda alan editörleri tarafından yeni hakemler atanır.
Hakemler, bu görevi kabul etmekle; değerlendireceği çalışmayı kendisinin veya yakınlarının çıkarına kullanmayacağını, çalışmayla ilgili hiçbir bilgi ve belgeyi üçüncü kişilerle paylaşmayacağını taahhüt etmiş sayılır.
Hakemlere değerlendirme süreci için azami onbeş gün süre verilir. Değerlendirme sonuçları “Hakem Değerlendirme Raporu” aracılığıyla “Yayımlanabilir”, “Düzeltilerek yayımlanabilir”, “Düzeltmeler yapıldıktan sonra yeniden hakem tarafından incelenmelidir” veya “Yayımlanamaz” şeklinde belirlenir. Yazarlar tarafından düzeltme talepleri en geç yedi günde tamamlanır. Hakemler, yazarlarca yapılan düzeltmeleri inceledikten sonra çalışmayı kabul edebilir, tekrar düzeltme talep edebilir veya reddedebilir. Hakemlerin nihai görüşlerinin çelişmesi halinde, yukarıdaki süreler gözetilerek üçüncü bir hakem değerlendirmesine gidilir. Hakemlerden yayımlanabilir şeklinde rapor alan makaleler Yayın Kurulu tarafından tekrar değerlendirilir ve geliş tarihine göre sırayla yayımlanır.

 
Hedef Kitle
Derginin hedef kitlesini akademisyenler, araştırmacılar, profesyoneller, öğrenciler ve ilgili mesleki, akademik kurum ve kuruluşlar oluşturmaktadır.
 
Açık Erişim Politikası
Tarsus Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dergisi’nin tüm içeriği okura ya da okurun dâhil olduğu kuruma ücretsiz olarak sunulur. Okurlar, ticari amaç haricinde, yayıncı ya da yazardan izin almadan dergi eserin tam metnini okuyabilir, indirebilir, kopyalayabilir, arayabilir ve link sağlayabilir.
 
Erken Görünüm Özelliği
Dergimize gönderilen tüm eserler değerlendirme sürecini başarı ile tamamlayarak yayıma hak kazandıklarında, yazarların talebi üzerine, eserin yayımlanacağı sayı çıkarılmadan önce derginin web sitesinde yer alan Erken Görünüm sayfasında esere verilen DOI numarası ile yayın formatına uygun olarak yayımlanabilir. Böylece söz konusu eser ve yazarı, derginin ilgili sayısının yayımlanmasını beklemeden, tanımlanmış DOI numarası üzerinden atıf almaya başlayabilir.
 
İntihal Politikası
Dergimize gönderilen tüm eserler, hakem değerlendirmesine sunulmadan önce iThenticate programı ile benzerlik raporundan geçirilmektedir. Benzerlik oranı %20'nin üzerinde olan eserler reddedilmektedir.
 
Yayın Etiği
• Dergi tarafından belirtilen kurallar dâhilinde dergimize gönderilen çalışmaların her türlü sorumluluğu yazar/yazarlarına aittir. Yazılardaki düşünce ve öneriler tümüyle yazarların sorumluluğundadır. Yazılardaki görüşler dergiye mal edilemez.
• Yayımlanmak üzere gönderilen eserlerin daha önce başka bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş olması gerekmektedir. Böyle bir durumun (Duplication) tespiti halinde derginin web sitesinde, eserin dergi sisteminden çıkartıldığı duyurulur.
• Yayın Kurulu tarafından yayımlanması uygun bulunan eserlerin tüm yayın hakları, elektronik ortamda tam metin olarak yayımlamak da dâhil olmak üzere Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dergisi’ne aittir.
• Dergimiz, hiçbir aşamada herhangi bir yayın ücreti talep etmemektedir. Ayrıca yazarlara telif ücreti ödenmemektedir.
• Kabul edilen eserlere DOI numarası verilmektedir.